Wednesday, December 1, 2010

TEMUJANJI ECHO

30 November 2010, SELASA...
Hari ni ibu cuti. Alya ada follow up echo , nak tengok camana dah perkembangan jantung dia. Syasya ngan niesa ibu tinggalkan kat umah ngasuh alya. Pagi pagi lagi ibu pergi ke HUSM, nak nombor awal, nak cepat siap, tak nak tunggu lama-lama . Menunggu ni sungguh membosankan.tapi demi anak, ibu ok. Sampai kat HUSM lebih kurang jam 8.10 pagi, singgah kat koperasi dulu beli kuih untuk alya, kek doraemon (dorayaki yang kecik-kecik).tu pun alya yang tunjuk sendiri, nak...alya makan banyak, nanti mesti mintak makanan .pagi tadi pun, bangun tidur terus pergi ke meja makan mintak makanan. tu yang kena bawak bekal.
Sampai kat echo, terus gi daftar dapatlah nombor awal jugak. pastu jururawat bagilah alya ubat tidur, lepas minum ubat tidur, mintak kuih dorayaki tadi...makanlah alya nih sampai 6 biji tak tidur-tidur lagi . lepas tu pergi dodoi kat dalam bilik gelap. lama jugak barulah tidur. itu pun bila letak atas  meja terus dia sedar. Last sekali buat echo sambil alya duk atas riba ibu...
Thanks kak ti yang buat echo kat alya ( tech echo). Expert giler ,orang lamalah katakan pusing sana, pusing sini dah dapat view.  sekejap jer .
Syukur Alhamdulillah, VSD(lubang jantung pada dinding ventrikal )alya tertutup dengan sendirinya, syukur ya Allah. Lepas tu bekas repair coarctation of aorta alya pun dalam keadaan flow yang baik...Alhamdulillah. 
Syasya ngan Niesa pun ada follow up echo 7.12.2010, jatuh pulak pada tarikh 1 Muharam, Kelantan cuti. terpaksa ambik temujanji baru... Pastu dapatlah tarikh sekali dengan alya, setahun lagi temujanji. Syasya ada jugak VSD, tapi sangat-sangatlah kecik, dalam sebesar lubang jarum jer, Niesa pulak ada PFO(patern foramen ovale) juga kecik jer dan kebanyakkan orang pun ada. 
Buat masa sekarang syasya dan niesa tak mempunyai apa-apa masalah. Tu yang temujanji diorang di beri sehingga tahun depan...Ibu sentiasa doakan kesihatan anak-anak ibu....amin
Minggu depan ada temujanji plastik pulak...

1 comment:

  1. salam kenal...terjumpa blog nih...masa blogwalking...terbaca kisah echo nih...adik si kembar adex pon punye masalah yg sama...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...