Tuesday, December 21, 2010

Terima call dari NICU

Seronoknya syasya ngan niesa dah balik rumah... tapi buat permulaan ni, orang tua ada sekali buat menemani. kot-kot ada masalah senang nak rujuk...maklumlah ibu tak pernah ada pengalaman sebelum ni. 1st time dapat baby, tiga sekaligus dengan multiple problem... support dari orang tua penting sangat2...dan tak terkecuali sokongan dari suami tercinta...
Bila orang tua ada sekali, senanglah nak pergi jenguk alya kat NICU. kesian alya terpaksa berjuang sorang-sorang...takpe sayang , ibu ada... ibu sentiasa disisi menemani...doa ibu sentiasa bersama...semoga anak ibu sentiasa sihat waalafiat....
Masa kat umah tak susah nak jaga syasya ngan niesa , tak banyak ragam, cuma susu kerap sikit, menangis time lapar dan bila rasa tak selesa jer...
Setiap pagi ibu akan pergi ke hospital melawat alya, melihat perkembangan alya... ibu tak perlu lagi kerusi roda , ibu boleh jalan cam biasa sampai ke NICU. Tambah pulak dah habis pantang 40 hari...habis tengah jalan...duk berulang alik ke hospital.
Satu pagi ibu terima call dari hospital, kata jururawat yang bertugas, "Dr nak jumpa, URGENT, "...lain benar bunyi nyer. hati ibu tiba-tiba jer rasa berdebar...tak tahu nak cakap apa. Jadi, pagi tu jugak ibu ngan ayah ke hospital berjumpa dengan Prof Madya Dr. Noraida  ( Pakar Neonatalogy). Kata Prof,"Keadaan alya macam tu jugak, sama tak de apa2 perubahan, untuk menjalani pembedahan kat IJN, biasanya dr akan tunggu sehingga berat badan naik skit, kalau baby kecik sangat diorang tak buat(IJN). Tapi kita perlu buat sesuatu ke atas alya,kita patut beri alya peluang, macam nilah awak(ibu&ayah) bincang dulu dengan dengan Prof Abd Rahim Wong( Paediatrik Kardiologist)."...Keesokkan harinya ibu berjumpa dengan pakar jantung...
Prof Abd Rahim Wong, katanya,"Rawatan yang terbaik untuk alya adalah , pembedahan...tetapi IJN tak terima baby yang kecil sangat, macam alya berat badan dia cuma baru mencapai 1.4kg...sekurang2nya 2kg...,". "Boleh cuba Hospital Gleaneagles Penang(HGP), kat sana juga ada kepakaran, dan akan buat walau baby kecil, dan kos rawatan lebih kurang 40 ribu, dan hospital takkan tanggung kos bayaran sebab HGP adalah private hospital...,"... tertelan air liur bila dengar 40 ribu , camana ni, mana nak cari duit nih...ibu buntu dah , tak buat, tak boleh takkan nak biarkan alya camtu jer ...macam mana macam mana nih..... lepas puas fikir, ibu pun bagitau kat Prof, "macam nilah prof, buat ballon jelah , tak payah pergi jauh2,"...sebab Prof Abd Rahim Wong sendiri pun boleh buat ballon, tak perlu pembedahan, cuma perlu masukkan kateter melalui femoral artery terus ke aorta dan ballon kat situ, bunyi macam mudah kan... RISIKO nya pulak...bila baby kecil , salur darah of course kecik...saiz kateter lebih besar @ sama jer dengan salur darah...takut rupture( pecah salur darah) then berlakunya pendarahan yang serius...dan salur darah tu nak kena repair lagi...banyak lagi masalahnya....mmmmmm camana????
Kata Prof Abdul Rahim Wong, " takpelah...nanti saya try bincang semula dengan pihak IJN...bersambung lagi...
Prof Abd Rahim Wong Paediatric Cardiogist
dulu kat HUSM, sekarang dah pindah ke HRPZII( Kota Bharu)

Prof Madya Dr Noraida Ramli Neonatalogist
Incharge NICU(1 Nilam) HUSM
tak pernah jemu2 menabur bakti , memberi yang terbaik kepada pesakit2...
rasanya NICU tu rumah pertama beliau kot...selalu ada kat wad...sentiasa ada bila diperlukan.
Banyak sangat bantu ibu...alya niesa syasya
Terima kasih sangat2...Hanya Allah sahaja yang membalasnya

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...