Thursday, December 30, 2010

Alya berlepas ke IJN

14 OGOS 2008,
Setelah segalanya diuruskan, setelah sekian lama menanti, setelah keputusan dibuat...akhirnya dapat jugak alya bertolak ke IJN...pada pagi 14 ogos 2008, ibu ngan ayah dah berada di wad NICU, menunggu untuk bertolak ke IJN. Doktor Goh dengan misi Nasherah mengiringi alya ke IJN. masa tu alya cuma menggunakan oksigen biasa , tak perlu guna mesin pernafasan dah.
alya pada pagi sebelum berlepas ke IJN

Bila semua dah bersedia, alya dibawa ngan incubator ke portal, kat sana ambulans sedang menunggu kami semua...dari HUSM kami bertolak ke airpot Pengkalan Chepa, Kelantan...1st time naik ambulans , laju giler, kecut perut ibu rasanya...
Perasaan takut yang bercampur baur tiba-tiba datang,bukan takut naik ambulans, tapi... takut bila fikirkan apa jadi lepas nih, hanya Allah sahaja yang tahu... macam mana lepas nih, alya nak kena bedah, macam mana lepas nih, ok ker alya? ya Allah aku bertawakkal kepadaMu...Hati ibu rasa berdebar2...
Sampai kat airport Pengkalan Chepa...selepas check in, kami dibawa masuk ke balai berlepas, menunggu disana. Masa tu bertembung dengan jemaah yang nak ke Mekah...naik sekali ngan diorang...
masa menunggu kat balai berlepas tu , adalah satu insiden, alya tiba-tiba menangis, tak berenti2, bagi susu pun tak berenti menangisnya...lepas Dr Goh check tengok rupanya alya buang air...alya kalau tak selesa sikit pun dia akan nangis...masalahnya sekarang ibu tak bawak pampers spare, misi pun tak bawak...camana nih
tengah duk duk fikir, ibu ternampak Dr Goh pergi sembang dengan salah seorang penumpang flight yang juga sedang menunggu untuk berlepas, ingat kan kenalan ker...bukan pun, rupanya Dr Goh pergi mintak pampers ngan orang tu, sebabnya orang tu ada anak kecik, of course ada pampers spare nyer, thanks Dr Goh. Lepas tu alya pun berenti menangis dah...
Penerbangan MAS pun tiba, kami disuruh naik dulu, ibu , ayah, alya , Dr Goh ngan misi Nasherah...alya dipangku Dr Goh, kami duk depan sekali....setelah selesai pasang oksigen semua...barulah penumpang lain naik...Perjalanan kami diteruskan ke KLIA...
Sampai kat KLIA, semua penumpang turun terlebih dahulu, pastu barulah kami turun...masa tu ambulans dari IJN telah bersedia menunggu dalam kawasan lapangan terbang...
dari KLIA, kami dibawa ke IJN ngan ambulans yang menunggu tadi , jauh jugak perjalanan, ambulans yang ni lagi laju...sampai kat IJN alya ditempatkan di wad PICU...

kat sinilah alya ditempatkan masa mula2 sampai kat IJN

alya sebaik dipindahkan ke wad PICU

setelah Dr Goh pass over kes alya ke dr kat wad PICU, mereka(Dr Goh&misi Nasherah) bertolak balik semula ke Kota Bharu. ibu ayah ngan alya ditinggalkan di IJN....
kat wad PICU ibu ngan ayah tak dibenarkan menunggu alya...kami diminta menunggu diluar wad. masa tu lama jugak menunggu kat luar takde apa2 berita pun...kami sampai dalam tengah hari, petang barulah boleh masuk tengok alya semula , itupun waktu melawat... kata dr yang bertugas, Dato Dr Azahari Yaacob yang akan buat sendiri kes alya ni...tapi masa tu cuti sekolah, jadi dato sedang bercuti, jadi kena tunggu mereka call...lambat lagilah nampak gayanya...
dahlah alya tak boleh nak tunggu, lama lagi nak kena duduk kat IJN ni, tempat tinggal pulak takde, tak terpikir pun nak tinggal kat mana...sebab last minit punyer kijer...balai menunggu ada, tapi terbuka ngan dinding cermin, pastu duduk ramai2, orang pun penuh...hotel pun penuh cuti sekolah ni, kalau ada pun tak mampu nih, lari budget....
ibu:"ayah, mana nak tinggal nih,"
ayah:"ntah'"nantilah nak bagitahu sedara mara(baru nk bagitau) kot2 ada yang nak ajak tinggal...kalau tak de duk cnlah (IJN)kita...
ibu: aisey, sedih molek...
sedara mara kat KL ni pun tak ramai ...tak taulah camana...
Sebelum bertolak ke IJN , ibu terpaksa tinggalkan syasya ngan niesa kat tok mek ngan tok ayah untuk dijaga...buat sementara waktu...

5 comments:

  1. Salam perkenalan. Semoga Ibu & si kembar 3 berada dalam lindungan Allah.
    Saya ada tag ibu kembar 3 dalam GA anjuran Kedai Baby. Pautan seperti berikut:-
    http://hidayatimohamed.blogspot.com/2010/12/kedai-babys-launching-giveaway.html

    ReplyDelete
  2. Waa.. sedihnya baca.... risaunya! Moga mereka diberikan kesihatan yang bagus berpanjangan!

    ReplyDelete
  3. harap semua nye ok...papa mifz harap TR sentiasa tabah & bersabar...btwn wife papa mifz kerja as staff nurse tau kat IJN tu..:)

    ReplyDelete
  4. assalammualaikum tuan tanah


    Anda dijemput sila lihat sini

    http://amrafahan.blogspot.com/p/jom-berkelah.html

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...