Thursday, December 16, 2010

Niesa dah keluar incubator...

Lepas 30 hari, kat NICU,akhirnya berat niesa dari 1.5kg dah bertambah kepada 1.7kg, jadinya niesa tak perlu lagi duduk dalam incubator , sebab berat badan dia dah meningkat..jadi duduklah niesa kat katil baby yang biasa...syasya pulak berat badan dia dah naik ke 1.5kg dari berat badan asal 1.2kg,.tapi perlu tinggal dalam incubator lagi..cuma alya berat badan tak naik2 lagi, naik pun sikit jer dalam 1.2kg.....doktor cakap tak lama lagi boleh bawak balik niesa ngan syasya sebab takde masalah dah...cuma sebelum bawak balik niesa ngan syasya ibu kena tinggal kat wad 1TB(nursery ward) bersama ngan anak-anak ibu(rooming in) , nak kena rooming in sebab nak bagi ibu biasa ngan anak2 ibu...diorang pun nak tengok macammana ibu handle budak2 tu.
Jadi esoknya, ibu pun masuklah wad 1 TB, ibu duduk kat katil hujung sekali...pastu staffnurse bawak niesa kat tepi katil ibu, seronoknya ibu dapat bersama ngan anak2 ibu, macam baru bersalinlah pulak...syasya pulak turut sama dibawa ke 1 TB, tapi masih lagi dalam incubator, jadi tak dapatlah syasya nak duduk sebelah katil ibu, tapi sekali sekala ibu akan menjengah syasya kat bilik depan. Kat situ adalah 2,3 orang baby yang duduk dalam incubator termasuklah syasya...baby-baby lain semuanya duk bawah lampu biru, sebab kuning...kat situ baby akan diberi susu 3 jam sekali. baby-baby tu pandai, setiap 3 jam akan meraung mintak susu...Jadual susu diorang 12tgh hari, 3 ptg, 6ptg, 9mlm, 12mlm,3pagi,6pagi,9pagi dan seterusnya...kalau ibu2 tak cukup susu pun boleh mintak kat staffnurse, tapi tak boleh bagi ngan botol tau, diharamkan, kena bagi susu ngan picagari ataupun sudu sahaja...ibu ni pulak 1st time dapat baby, tak reti nak handle banyak yang kena belajar...
Setiap pagi dalam kul 7pagi, staffnurse akan siapkan satu tempat untuk prepare baby mandi, baby yang ada ibu disisi, ibulah kena mandikan, mana yang ibu baby duk jauh staffnurse yang akan mandikan , mereka ni memang dah terlatih, cepat jer siap mandikan semua baby...
Satu hari adalah staffnurse tu, tolak sorang baby dalam katil baby ke arah ibu, dalam hati ibu, baby sapa nih? makin lama dekat ngan ibu...aik, syasya rupanya...tak perasan , sorry sayang...
rooming in lah ibu niesa ngan syasya...penat jugak tapi seronok...sekali sekala ibu pergi ke  NICU untuk menjengah alya yang masih dalam incubator...bilalah berat badan alya nak naik nih...
Ada satu malam tuh ibu jaga syasya ngan niesa, masa tu diorang asyik menangis jer, lapar kot,masa tu lebih kurang pukul 4pagi...diorang tak pandai hisap, ibu suap ngan sudu...tak kenyang kot...nangis jer, tak tahu nak buat camana dah...nasib baiklah ada akak staffnurse tu , tolong ibu suapkan syasya ngan niesa sampai diorang kenyang , lepas tu diorang diam dan tidur. terima kasih akak...jasamu dikenang

5 comments:

  1. salam kenal kak.... bestnya dapt kembar 3...gigirl pulak tu... kina dua orang jer kembar..hehe..jemput singgah blog yeah...

    ReplyDelete
  2. ermmm x sangka bole juger jumper kembar 3 mcm keluarga kami disini....semoga kembar 3 anda sihat.........

    ReplyDelete
  3. salam, rizziela, izzaty, tq
    kina, comel2nya anak terun, azlyn :salam kembar tiga...selamat berkenalan...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...