Thursday, December 9, 2010

MIMPI RUPANYA

7 Disember 2010, Selasa...
Hari ni cuti satu Muharam, duk kat umah jer layan yaya, niesa ngan syasya... tak pergi mana-mana pun, hari hujan ni menghadkan perjalanan. Pandangan pun terasa sempit jer.  Duk kat rumah layan karenah budak2 ni, sesekali terasa diri ini bagaikan tarzan. Kadangkala dirasakan susahnya nak menjadi seorang ibu dan isteri yang berkaliber. Baru tiga anak, perempuan pulak tuh.
Alya, niesa syasya suka sangat gaduh. walaupun barang mainan dah ada tiga , yang satu jugak direbutnya. bila sorang mintak buku, tiga-tiga nak buku, bila sorang mintak pen , tiga-tiga mintak pen, bila pagi-pagi nak gi kerja, tiga-tiga datang mintak disapukan bedak, mintak dipakaikan lipstik, hu hu anak perempuanlah katakan... pening kepala ibu...
Kalau pasang TV , tiga-tiga berebut TV. sudahnya ayah tutup terus. semua tak boleh tengok.
Syasya suka ambik apa yang orang pegang, apa yang alya ngan niesa main, takde inisiatif nak cari mainan sendiri, kalau key chin kat beg ibu, suka sangat ditarik sampai putus. niesa lembut skit suka mengalah...suka bagi nasihat, tapi kadang tu dia buat jugak. niesa suka buat aduan, "ibu long khianat, ibu ,yaya khianat,". alya hentam jer dua -dua. kadang tu bila syasya ngan niesa duk elok-elok, yaya pun datang kacau, pastu gaduh, tulah pasal ibu dah jadi macam tarzan. tegur perlahan tak dengar, apa lagi...
satu lagi tabiat alya, bangun kul 3, 4 pagi mintak makanan...mgantuknya ibu, tidurlah adik... padahal sebelum tidur dah makan kenyang-kenyang...syasya ngan niesa kuat minum susu, baru jer habis sebotol, ibu nak pek, wat ssedap...fuhh, pening...
Pasal mimpi ibu, adalah tengah hari selasa , ibu tidur ngan budak-budak tiga orang nih, sekali mimpi dapat anak lagi, kali ni perempuan jugak, sorang jer...jadi anak ibu 4 orang perempuan. siap bagi nama lagi, wan intan iqlimah...he he...sebab iklim sejuk kot.Bila bagitahu ayah dapat anak perempuan lagi, ayah cakap lelakilah pulak pas ni, Insya Allah... he he lambat lagi...yang ni tak settle lagi... biarlah boleh urus diri dulu...

4 comments:

  1. Salam Gee. Bestnya jumpa kembar tiga lagi! hehehe

    Perangai suka berebut brg tu sama je ngan my heroes, benda yg sebijik sama tadak beza pun, still nak rebut yg dlm tgn org lain hehe.. Syasya tu yg no brapa? Perangai Faris (no 2) pun camtu, suka ambik benda yg dlm tgn org lain hehe

    Mama kidnap satu gambar your girls boleh? Nak buat entry dlm blog Mama yer :-)

    ReplyDelete
  2. Gee, ni link nya:

    http://mamakembar3.blogspot.com/2010/12/mama-jumpa-tiga-aweks-cun-laaa.html

    ReplyDelete
  3. salam, nani, seronoknya dapat kongsi pengalaman...
    heroes semua nampak sama jer muka, tak nampak beza...mama dia jer boleh cam nih...
    syasya yang nombor 3 , tapi loni, dialah kaklong, ikut orang tua-tua kakak bagi adik keluar dulu,nombor 2 niesa, nombor 1, alya...
    thanks masukkan gambar budak2 tu...
    saya baru jer buat blog nih, nani jumpa ramai ke blog kembar 3? boleh suggest kat saya? tq
    hope dapat share banyak benda lagi...

    ReplyDelete
  4. Ehhh!... saya kenal satu blog tu.. kembar 3 jugak... abah diorang yang tulih blog tu... hensem lak tu abah diorang.... boleh aaa singgah... ni add dia http://amrafahan.blogspot.com kekekeke (menyamar... menyamarrr!!! hahahaha)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...