Thursday, July 2, 2015

PUASA KEMBAR 3 ALYA, NIESA, SYASYA

Alhamdulillah syukur ke hadrat Ilahi, kembar 3 kini dah memasuki usia 7 tahun. Target ibu tahun ni supaya anak-anak ibu dapat berpuasa dengan jayanya. Tahun-tahun sebelum ni memang tak puasa penuh...buat masa ni tak pernah lagi tinggal sahur. Tapi hari pertama Ramadhan memang kesian tengok 3 beradik nih.Mcm nak hypo jer...Alya awal-awal lagi dah berbuka...kawan bagi makanan kat sekolah katanya. Niesa ngan Syasya masih lagi berpuasa tapi asyik mintak air sebab haus sangat. Yang frustnyer si Syasya berbuka pukul 6.45 ptg...adussss. itu hari pertama puasa. The next day pagi tu aktif lagi lepas tu mintak air...yang paling syoknya time mandi. lamanyer..lepas tu mesti segar. 
ibu-''ni minum air ker apa?'' 
niesa-''taklah ibu, ngoh ajar long mcm mana nak bagi hilang sakit tekak,''...
ibu-''mcm mana?''. 
niesa-''gini, (sambil bukak mulut, lepas tu tadah air masuk mulut, jgn telan, lepas tu buang blk)''
syasya-''long pandai doh nk wat hilang sakit tekak,''
ibu-''ishk,ishk,''.
Selain mandi lama , acapkali buka peti...lepas tu tanya'' pukul berapa sekarang..lambat lagi ker?''
''berapa jam lagi'',''berapa minit lagi''. Lepas tu kalau baby afina minum air , si kembar duk likung sambil tongkat dagu, nganga mulut2..kesian. Tapi yang paling nikmat time berbuka puasa. Subhanallah dapat berkumpul makan satu family satu rahmat yang tak terhingga. 
Niesa ngan Syasya ok dah bab puasa ni ...lain pulak si Alya...hari ke -5 tak penuh2 lagi.paling lama pukul 3 jer blh puasa. lepas tu tak tahan dah. Satu hari masa sahur ibu ugut dia, Alya kalau tak puasa jugak hari ni.. ibu ikat kat tiang bawah rumah masa semua orang bukak posa, duklah dalam gelap sorang,'' Alhamdulillah berbekas setakat ni. masuk hari Alya dah puasa 10 hari...
Hari ni dah masuk hari ke-15 Ramadhan , anak-anak ibu semakin relax...blh pun puasa...Bila g ambik kat sekolah tgh hari, siap beli air kotak mengikut selera masing2 siap dengan burger...untuk berbuka katanya, untuk baby afina pun beli jugak...mcm2
Alhamdulillah...semoga alya, niesa, syasya dan baby afina jadi anak-anak yang solehah...Amin

5 comments:

  1. suka baca kisah kembar alya, iesa n shasha ni... macam-macam ragam

    ReplyDelete
  2. comei je macam macam ragam hehe. yang penting, diorang nak cuba berpuasa tu kan

    ReplyDelete
  3. Comey je ragam kembar.. Hai, selamat berkenalan..")

    ReplyDelete
  4. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  5. Salam,

    My name is Norain from ZALORA Malaysia. I would like to offer you to do a collaboration with us. Feel free to drop me an email at norain@my.zalora.com

    Thanks :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...