Thursday, March 7, 2013

TCA ORL

Hari Isnin baru -baru ni ada pergi check telinga alya under ORL . Kata doktor gromet tu dah tertanggal dua-dua belah. pastu doktor nak keluarkan terus. alya pulak taknak bagi. kata doktor grommet tu mungkin kena pasang balik , memandangkan alya kurang dengar. Tapi yang risaunya kena buat under GA. Hah tension ibu memikirkannya. Dalam hati ni tak tahu nak luah kat siapa. Pastu ambil temujanji baru speech untuk alya, sebakul kena ngepek ngan bahagian temujanji. apa taknya last temujanji 2011. Sekarang 2013. Masa tu alya tak dihantar sekolah lagi . lepas hantar sekolah alya dah boleh cakap banyak perkataan , sbb tu ibu tak gi hantar kat speech. sekarang alya dah pandai cakap, cuma sebutan kadang-kadang tak berapa betul. itulah yang nak kena gi betulkan balik. Kalau ikutkan banyak lagi temujanji yang terlepas ni nak kena gi ambik balik, mata, plastik ,pead... rasanya sepanjang tahun lepas tak pergi temujanji. Bersalin bulan 3, masuk kerja bulan 6 , pastu kena sakit mata satu keluarga, pastu sambung pulak dengan chicken pox...habis setahun 2012. masuk tahun 2013 nilah baru nak start balik ngan temujanji alya. Temujanji ni semuanya mengambil masa separuh hari. lagi senang ibu ambik cuti jadinya tak mengganggu tugas. next appt alya audio 31/3, ORL 1/4 9pg, Speech 1/4 11.30pg.

Contoh grommet yang dimasukkan

Grommet dimasukkan sebab nak keluarkan air kat telinga tengah yang menjadi penyebab kurang dengar,telinga akan jadi berdengung. kurang dengar itulah puncanya sebutan tak jelas.

-picture credit to google

2 comments:

  1. insyallah semuanya akan berjalan dengan baik yer ummi..kita doakan yg terbaik buat alya.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...