Tuesday, January 11, 2011

Alya, alya apa lagi kali ni????

salam kengkawan, maaplah ibu selalu lambat buat n3, coz time kije jer blh bern3, itupun kalau takde kes. kat rumah broadband tak boleh nak harap...hampeh. Jumaat ngan Sabtu cuti plak, hu hu banyak jer alasan...
ermmm, berbalik pada alya , cerita dekat NICU lagi, lepas dapat cylothorax hari tu alya start dengan high ventilation( kiranya macam alat bantuan pernafasan pam dengan laju), sebab nak pulihkan balik paru2 alya yang collapse.Lepas sehari dua paru2 alya mengembang macam biasa tapi masih lagi menggunakan alat bantuan pernafasan...
ibu dah start kerja, sambil2 gi tengok alya kat wad....satu hari ibu dihubungi doktor mata...
dr mata."ibu alya ker?".
ibu,"ya saya,".
dr mata,"boleh datang kat wad ker? ada perkara nak bincang pasal alya,"
ibu,"ok,".
dalam hati ibu , apa lagi nih...ibu terus ke wad dan dr mata menunggu disana...
kata dr mata," macam ni yer, kita ada check mata alya dan saya dapati ada salur darah belakang mata alya tumbuh dengan tak sekata, alya dapat RETINOPATHY OF PREMATURITY(ROP) stage iii....dan kalau dibiarkan boleh menyebabkan alya tak dapat melihat,".
ibu,"gulp, camana ni dr?,".
kata dr mata,"macam ni, kita terpaksa buat laser kat belakang mata alya, kita cuba sekat salur darah yang nak tumbuh tu, tapi kena buat cepat nih, ".
ibu, " bila nak buat?,"
kata dr mata,"nanti kita mintak dr bius review, sebab alya on ventilator,risikonya sangat tinggi,"
setelah ibu berbincang dengan dr bius ngan AP dr Noraida , macam macamana pun alya mesti buat laser tu , kalau tak berkemungkinan besar alya tak dapat melihat lagi, sedihnya ibu tak tahu nak cakap macammana...ibu sedaya upaya menyembunyikan perasaan sedih ibu, tak dapat nak digambarkan macamana...dr kata InsyaAllah semuanya akan ok...
Bila sampai kat tempat kerja , member2 duk bertanya tiba2 jer ibu jadi sedih, sebak tak dapat nak tahan lagi, depan2 diorang jugak ibu menangis semahunya...banyak nyer dugaan alya...tak tertanggung ibu, ibu tak berdaya....

1 comment:

  1. salam....

    melangkah di saat petang menjelang..

    mahu follow ur blog..

    ***99

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...