Monday, April 29, 2013

Ballon dilatation for coarctation of aorta

Salam, teringat ibu berkenaan masalah alya dulu , coarctation aorta. Berat badan alya masa tu lebih kurang 1.14kg sahaja. Rawatan terhadap alya adalah terhad. Alya cuma ada tiga pilihan, ballon dilatation, pembedahan atau biarkan sahaja.Nasib menyebelahi alya , setelah perbincangan antara pakar jantung kanak-kanak dari HUSM, AP Dr. Abdul Rahim Wong pada masa itu ngan pakar dari IJN , Datuk Azahari Yaacob  sanggup melakukan pembedahan ke atas alya walaupun hanya seberat 1.14kg. Ballon dilatation tak dapat dilakukan memandangkan berat badan alya tidak mencukupi, ini akan memberikan komplikasi kepada salur darah darah alya yang kecil.
Apa yang ingin ibu katan adalah selain daripada pembedahan , primary ballon dilatation untuk aorta ini juga merupakan satu rawatan yang memberikan hasil yang baik juga jika berat badan bayi mencukupi.
Apa doktor lakukan adalah dengan memasukkan kateter melalui arteri femoral terus ke aorta, kemudian kawasan coarctation di kembangkan dengan ballon sehingga memberikan saiz salur darah yang sekata. Lepas tu doktor akan buat pemeriksaan setelah 6 bln.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...