Wednesday, February 8, 2012

triplets vs singleton

pregnant kembar 3 ngan pregnant sorang ? ada beza ker?camana rasanya. beza tu memang ada, kalau awal2 peknan kembar 3 alahan teruk sampai kena masuk wad, mkn x blh, mesti muntah, nk masak pun bau busuk jer, kepala asyik pening. peknan sorang pulak, masa awal2 tu, adalah loya2, muntah bila x mkn, masa perut kosong, tahap kelaparan pulak amatlah melampau. awal2 peknan hari tu lebih suka masak sendiri, lg suka. temujanji doktor? mmmm masa kembar 3 hari tu, hampir setiap minggu g check up ngan doktor, pastu wat detail scan. peknan sorang ni, masuk 33 minggu baru 3 kali jumpa doktor. masa kembar 3 dulu, x rasa sangat budak2 tu bergerak, adalah rasa gerakan2 halus yang kecil tapi banyak tempat. tapi perut agak ke depan masa tu, x delah berat sangat cuma agak maju ke depan. walaupun 3 orang dalam perut ibu masa tu, diorang kecil2 jer. masing2 sekilo lebih, kalau ikut total, berat alya , niesa ngan syaya  masa tu dalam 3.8 kg jer. bila sorang dlm perut ibu, lain pulak rasanya, gerakan baby lagi kuat terasa, rasa mcm besarnya baby nih. kadang tu sampai melompat2 baby. bergoncang perut ibu dibuatnya...kali ni perut x besar mana, kecik jer, muat untuk sorang. kaki ibu? dulu time kembar 3 , masuk 32 minggu kaki dah sembat, bengkak. tapi kali ni masuk 33 minggu Alhamdulillah, still ok. bersalin? masa kembar 3 hari tu, 32 minggu dah kena belah. kali ni? InsyaAllah tunggu sehingga due date. kali ni nak try rasa bersalin normal. Juga berazam untuk bagi full breastfeeding...

4 comments:

  1. Moga selamat melahirkan adik kepada kembar yer!

    ReplyDelete
  2. hui dasyat tu siap melompat2 dalam perut...hehe

    ReplyDelete
  3. Amrafahan dah ada pengalaman 3 vs 1...camana?

    ReplyDelete
  4. err tu kena tanya mama diorang.. hehehe.. tapi masa yg 1st tu saya teman wife masuk bilik bersalin tu..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...