Sunday, October 7, 2012

twin to twin transfusion syndrome

salam, pernah dengar tak? berlaku pada kandungan kembar yang hanya ada satu kantung sahaja. menyebabkan bayi terpaksa bersaing untuk mendapatkan zat makanan  untuk terus hidup...
menakutkan...tiba-tiba plak rasa nak tulis pasal ni...sebab masa mula-mula pregnant dulu doktor scan dia cakap twin ni anak awak, tapi satu kantung jer kita risau takut2 berlaku kembar siam ker dan banyak lagi masalah, macam nilah awak balik search internet then fikir balik. Tak fahamlak pulak , fikir balik macam nak suruh abortkan saje jer... ibu adalah search internet, jom kita tengok ...
yang sorang akan dapat lebih dan sorang lagi akan kurang zat

yang ni pulak sorang jer dapat dan yang sorang lagi tak dapat langsung dan takleh survive

sorang besar dan sorang lagi kecik ...(teringat pulak kat niesa ngan alya )

ni yang doktor risau kot2 jadinya kembar siam...




tapi apa2 pun hanya kepada Dialah kita berserah....redhalah atas segala ketentuannya....

3 comments:

  1. My fren ada ank dia yg kena TTTS. Kembar 1st meninggal after few days he was born.. 2nd twin cerebral palsy..

    ReplyDelete
  2. Ya Allah risaukan... mesti sepanjang mengandung tu mcam2 di fikiran

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...