Sunday, April 22, 2012

pengalaman bersalin afina...

pagi2 ni rasa nk tulis pengalaman bersalinkan afina, bukan apa sebelum terlupa. senang nk rujuk nanti. nanti afina besar pun blh baca. pengalaman bersalin biasa, walaupun anak yg ke empat, namun ni adalah pengalaman pertama ibu. cam anak sulunglah. sakit ker? bg ibulah... sakit wooo. kebetulan nenek diorang sampai awal kat umah ibu, itupun nenek diorang nk blk dulu bila ibu ckp due lambat lg. tp kalau dh blk lambt pulak nk sampai. kat sapalah nk tinggalkan budak3 ni.  Jd nya setiap kali pas solat, ibu doa biar cepat2 bersalin sementara nenek diorang ada sekali ni. sambil2 tu ibu ckp ngan baby afina, cepat2lah keluar ank ibu. pastu ibu tanya kawan2 cmn nk cepat bersalin, katanya minum air kembang semangkuk blh gak. tp ibu x sempat nk minum pun. tp org ckp banyakkan berjalan. so hari cuti ibu g jln pusing2 Tmn Tengku Anis ngan budak3 & hubby. pastu g shopping. Alhamdulillah ngandungkan afina ibu rasa kuat skit. x manja sgt, maklumlah anak masa tu dah 3. manja apa kebenda nyer... kena buat kerja bagai. lainler ank sulung blhlah nk manja bagai. jgn lupa dekat nk bersalin kena bykkan lg baca Al Quran , sbb ia akan bg kekuatan dan juga ketenangan pada ibu ngan baby sendiri.
hari khamis 15 mac , waktu kerja masa tu , ibu mula rasa cam nk datang bulan jer, tp x sakit. kata member ibu kalau rasa camtu esok bersalinlah. betullah ckp dia tu. masa kat tempat keje sempatlah jugak habiskan Surah an Nahl. malam tu contraction start jam 8 mlm 10 minit sekali. dlm masa tu sempatlah habiskan Surah Yassin nga Surah Maryam. bila contraction tu datang, ibu kena duk diam jer x leh buat apa2. bila dia stop ibu buat apa yg ibu nk buat. kadang2 ibu rasa cam nk buang air besar , tp x pun. acapkali duk ulang alik ke toilet, 2,3 kali jugak ibu mandi. pastu sempatlah mkn nasi. tp ibu x sempat nk mkn telur masak separuh. sbb member ibu ckp kalu dah dekat nk bersalin , mkn telur msk separuh akan bg tenaga untuk meneran nanti. contraction masih berterusan hingga jam 3 pg dan ibu x leh tido dan ia makin kuat dan regular 10 minit...ibu kejutkan hubby ajak g spital. Dan memang segalanya Allah Taala dah aturkan segalanya, alya niesa ngan syasya ibu tinggalkan ngan nenek diorang. selang 3 hari jer nenek diorang dtg, sib baik x blk dulu, kalu tidak sapalah nk jaga budak3 tu mlm2 buta nih. hubby plak ckp, blh ker kalau tunggu cerah skit. ibu ckp jgn risaulah, spital tetap bukak walaupun tgh mlm....bersambunglah dulu, panjang sgt nk tulih...

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...