Monday, May 9, 2011

Alya, niesa , syasya 7 bulan…

Alya, niesa , syasya 7 bulan…
Cuti separuh gaji ibu dah habis, camana ni ….alya masih lagi cam gitu jugak, siapa nak jaga alya? Sebab ada orang cakap kat ibu,” ada ke orang nak jaga alya yang tak macam orang tu,”…apa maksud  dia tu? Tak macam orang?...ada orang yang nak jaga alya…thanks kak ma( pengasuh alya) . mula2 tu nampak takut2 jugak sebab alya tak pandai hisap , puting botol susu masih kena picit. Tapi disebabkan pengasuh alya tu dah biasa ngan budak, takde masalah bagi dia.


Tatkala niesa ngan syasya sedang bergelak ketawa, bermain2…


Syasya

Niesa

alya
Alya masih terbaring di sini… tanpa senyum tanpa ketawa… untuk pengetahuan , selama 2 bulan ibu tak tidur malam. Alya akan start menangis dari maghrib sampai subuh dan lepas subuh pun tak tidur lagi. Alya hanya akan tidur lepas asar sampai maghrib. Berapa jam jer tu… ada jugak orang tua bawak gi jumpa bomoh, ha ha tak pasal2 terlibat ngan benda2 ni, katanya kena pelepas. Maaf ibu sebenornya tak percaya dan takkan percaya ngan benda2 cam ni, syirik nih, tapi mertua suruh , ikut jelah .nak citer sikitlah…sampai kat umah si bomoh ni, ibu disuruh duduk atas kain kuning. Pastu ada tali di bawak lalu ke tubuh ibu. Dengan alya sekali, pah ngan niesa ngan syasya pun join. Terdengarlah ibu, si bomoh tu bagi salam kat bidan sulung…pahtu bercakap2lah diorang, hubby ckp masa ni ada keris terbang… dalam  hati ,ibu beristighfar banyak2. Dan sedikitpun tak terfikir untuk menyekutukan Allah. Nauzubillah. Sesungguhnya hanya Allah sahajalah sebaik2 pelindung, dan hanya kepadaNyalah tempat meminta pertolongan.
Selang 2-3 hari lepas tu, ibu berjumpa ngan sorang ustaz ni, pergi mintak air2 tawar. Pernah dengar tak rawatan pinggan putih? Alah yang tulih ayat2 kat pinggan putih , pastu larutkan ngan air, ustaz tulah yang buat. Alhamulillah dengan izin Allah…balik dari rumah ustaz, ibu bancuh susu alya ngan air yang ustaz bagi tu, Alhamdulillah lepas minum, ibu panggil alya…dia dah tak marah , tiba2 diam, masa tu alya baru start nak pandang sekeliling…alya nak pandang semua orang…alya baru start nak senyum…Syukur  ya Allah…

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...